Στις 6 Μαρτίου 2024, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική δράση  στο πλαίσιο του μαθήματος Θεατρικής Αγωγής. Η δράση αυτή έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σχολικού Εκφοβισμού, με την βοήθεια και το συντονισμό της θεατρολόγου του σχολείου, Κας  Ελένης Μπουμποπούλου.

Κατά τη διάρκεια της δράσης, τα τμήματα των τάξεων Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ διάβασαν ιστορίες που είχαν ως θέμα τη σχολική βία. Η διαδικασία συνεχίστηκε με μια ζωντανή συζήτηση, κατά την οποία εξετάστηκαν οι διάφοροι τρόποι εκδήλωσης της βίας στο σχολικό περιβάλλον, όπως η λεκτική, σωματική, ψυχολογική και διαδικτυακή βία. Παράλληλα, αναδείχθηκαν τα διάφορα μέλη που συμμετέχουν σε αυτές τις καταστάσεις, όπως ο θύτης, το θύμα, ο παρατηρητής και ο ενήλικας βοηθός.

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία της δράσης ήταν η χρήση της θεατρικής τεχνικής των “παγωμένων ή δυναμικών εικόνων”. Τα παιδιά παρουσίασαν  σε ρόλους  στιγμές βίας που παρατηρούνται συχνά στο σχολικό περιβάλλον. Σκοπός αυτής της δράσης ήταν να καλλιεργηθεί και να ενισχυθεί η ενσυναίσθηση των μαθητών και η αποτροπή τέτοιων καταστάσεων στο μέλλον.

 Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε μια αντιπαραβολή των στιγμών βίας με στιγμές συμπερίληψης, ομαδικότητας και φιλικών σχέσεων. Αυτό το αντιφατικό σκηνικό είχε ως στόχο την ενίσχυση  της συνεργασίας και της θετικής σχέσης μεταξύ των μαθητών. Η εκπαιδευτική δράση αυτή αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα πώς η θεατρική αγωγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως  εργαλείο για τη δημιουργία ενός ανοιχτού διαλόγου στο σχολείο και την αντιμετώπιση ευαίσθητων θεμάτων, όπως ο σχολικός εκφοβισμός.

Από τη Διεύθυνση του Σχολείου