Στις 6 Μαρτίου, ημέρα που έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα Κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας πραγματοποίησε μια συναρπαστική δράση, αφιερώνοντας δύο διδακτικές ώρες στην ευαισθητοποίηση και πρόληψη αυτού του κοινωνικού προβλήματος.

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου αποφάσισαν να καταστήσουν αυτή τη μέρα ξεχωριστή, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να δημιουργηθεί στο σχολείο ένα περιβάλλον , όπου ο καθένας νιώθει ασφαλής.
Η δράση ξεκίνησε με την προβολή βίντεο και ομιλιών από τους εκπαιδευτικούς, που ανέδειξαν τη σημασία της αλληλεγγύης και του σεβασμού στην καθημερινότητα του σχολείου. Οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων σχημάτισαν τη λέξη “ΜΙΛΑ” με τις τσάντες τους στο προαύλιο του σχολείου, ένα μήνυμα που καλεί όλους να επικοινωνούν και να μοιράζονται τα συναισθήματά τους.
Ένα από τα  ωραιότερα και πιο σημαντικά  της δράσης ήταν η συγκέντρωση όλων των μαθητών έξω από το σχολείο, όπου κρατώντας πλακάτ και πανό, διεμήνυσαν τις αξίες της ασφάλειας και της αλληλεγγύης. Με συνθήματα όπως: “Όχι βία στα σχολεία!” , “Μαζί κατά της βίας, μαζί για τον σεβασμό!”, οι μαθητές εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που απορρίπτει την βία και τον εκφοβισμό.
Στη συνέχεια, ολόκληρη η σχολική κοινότητα περικύκλωσε με τα χέρια της το σχολείο, δημιουργώντας ένα σύμβολο προστασίας και αλληλεγγύης. Οι μαθητές φώναξαν με όλη τους τη δύναμη συνθήματα που ανέδειξαν την ανάγκη για συνεργασία και σεβασμό μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας.
Η δράση αυτή αποτέλεσε ένα ισχυρό μήνυμα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, προάγοντας τις θετικές σχέσεις και ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας στο σχολικό περιβάλλον. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές ενώθηκαν για να δείξουν ότι με αγάπη, σεβασμό και αλληλεγγύη, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο και ασφαλές μέλλον για τη σχολική μας κοινότητα.

Από τη Διεύθυνση του Σχολείου