Σας ενημερώνουμε ότι οι Δ΄,Ε΄και Στ΄ τάξεις του σχολείου μας συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Τμήματος Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας, Σχολή Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση της Διατροφικής Αγωγής μαθητών και μαθητριών μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Δημόσια Εκπαίδευση. Η συμμετοχή στο παρόν εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι προαιρετική. Κατά την υλοποίηση του προγράμματος ο μαθητής/τρια θα μπορεί να συμμετάσχει σε: Διατροφική Εκπαίδευση: Πρόκειται για την πραγματοποίηση τεσσάρων διαδραστικών διαλέξεων ανά εβδομάδα, διάρκειας μιας ώρας, από ομάδα τελειόφοιτων φοιτητών/ τριών που θα έχουν οριστεί από το Τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας.

Το περιεχόμενο των διαλέξεων αφορά στα εξής: διατροφή και ομάδες τροφίμων, εικόνα σώματος, η σημασία του πρωινού, διατροφικός κύκλος.

Παρακάτω παρατίθεται το ενδεικτικό περιεχόμενο των ομιλιών:
1. Διατροφή και Ομάδες τροφίμων (Πείνα έναντι όρεξης. Πώς
διαφοροποιούνται και διακρίνονται.  Σημασία ισορροπημένης διατροφής,
Τρόφιμα και Ομάδες Τροφίμων, Το πιάτο μου (Myplate), Ζωγραφική)
2. Τι σημαίνει πρωινό. (Ισορροπημένες επιλογές πρωινού, Ζωγραφική
Αφήγηση μαθητών/ μαθητριών σχετικά με το πρωινό τους γεύμα, Συζήτηση)
3. Εικόνα Σώματος (Διαφορετικοί τύποι σώματος και διαφορετικότητα,
Επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην εικόνα σώματος, Αποδοχή
εαυτού, όλοι είμαστε διαφορετικοί, Συζήτηση)
4. Διατροφικός κύκλος (Τι είναι ο διατροφικός κύκλος, Νεοφοβία (τι
είναι, πώς μπορούμε να την ξεπεράσουμε), Τρόποι διεύρυνσης διατροφικού
κύκλου, Πολιτισμικές διατροφικές συνήθειες, Παιχνίδι ρόλων, Συζήτηση)

Επίσης, στο πλαίσιο γονέων και κηδεμόνων και εκτός σχολικού ωραρίου, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη που θα αφορά στη διατροφική αγωγή των γονέων και εκπαιδευτικών. Η συμμετοχή των γονέων/κηδεμόνων κι εκπαιδευτικών είναι προαιρετική (θα σταλούν εγκριτικά σημειώματα). Το παρόν εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει λάβει έγκριση από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Η Διατροφική Αξιολόγηση μαθητών/ τριών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάμιας Εκπαίδευσης έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας της Σχολής Επιστημών Υγείας. Κατά την υλοποίηση του προγράμματος, εξασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών/ τριών (ν.2472/ 1997, ν.4139/ 2013, Κανονισμός ΕΕ 2016/ 679, Οδηγία 2008/58/ΕΚ και Οδηγία 2009/136/ ΕΚ).

Από τη Διεύθυνση του Σχολείου